Samenwerking in het water onderzoek

Samenwerking in het water onderzoek

Drie grote instituten op het gebied van water onderzoek in Nederland (Deltares, IMARES en Alterra) hebben afgesproken nauwer samen te werken om zo de nationale (overheids-) markt beter te bedienen en een sterkere internationale positie te creëren. Een eenvoudige beslissing voor het management, maar hoe zorg je er voor dat de samenwerking ook concreet gaat plaatsvinden?

De medewerkers moesten plotseling gaan afstemmen met mensen die tot voor kort nog werden beschouwd als hun concurrenten. Dit leidde tot vragen als “Wat betekent deze samenwerking eigenlijk ècht?” en “Wat wordt ik hier beter van?”. Een grote ontdekkingstocht die een lange tijd kan duren (met veel overleg en lange discussies) zonder dat de instituten daadwerkelijk nauwer gaan samenwerken.

Om dat proces te doorbreken en de samenwerking te versnellen, initieerde Chris drie ‘pressure cooker teams’ elk met teamleden uit verschillende organisaties. Elk team kreeg een ogenschijnlijk eenvoudige opdracht: definieer je eigen doelen (binnen gegeven kaders) en produceer tastbare resultaten die niet te bereiken waren zonder samen te werken. Dat alles binnen een periode van 3 maanden. Deze pressure cookers eisten van de deelnemers dat ze verder moesten gaan dan ze normaal zouden doen. Natuurlijk was het onderling aftasten nog steeds belangrijk, maar plotseling kon dit proces in minder dan een week worden afgerond. De klok tikte immers…

Op het moment dat dit bericht is geschreven zijn de teams nog aan het werk en zijn de concrete resultaten nog niet bekend. Wel werd al snel na de start duidelijk dat de drempels om samen te werken niet zo groot bleken als vooraf werd gedacht. Door onder druk over de drempels te stappen werd samenwerking vanzelfsprekend en zelfs noodzakelijk om resultaten op te leveren die elk van de instituten alleen nooit zou bereiken!

Comments are closed.